DARMOWA DOSTAWA DLA ZAMÓWIEŃ POWYŻEJ 159ZŁ
Arabica i Robusta. Odwieczna zależność między jakością a ceną widoczna jest w wielu produktach, które kupujemy każdego dnia. W przypadku sięgania po kawę w lokalnym sklepie czy w sklepie internetowym za każdym razem musimy sobie zadać to główne pytanie – na czym nam bardziej zależy.
Mówi się, że Robusta to taka tańsza siostra Arabiki, a jak to jest naprawdę? Zobaczmy razem.
Robusta (Coffea canephora) pochodzi z Afryki Zachodniej i Środkowej i często kojarzy się z regionami bardziej nizinnymi (do 800m n.p.m). Wytrzymuje trudniejsze warunki klimatyczne, jest bardziej odporna na szkodniki i choroby kawowców. Jej uprawa stanowi podstawę produkcji kawy w takich krajach jak Wietnam, Uganda i części Indonezji.
Robusta znana jest ze swojego odważniejszego charakteru. Często opisuje się ją jako mającą mocniejszy, nieco ostrzejszy smak z wyraźną goryczką. Z tego właśnie powodu jest chętnie wybierana na składnik mieszanek do espresso, ponieważ jej profil smakowy dobrze komponuje się z kawami mlecznymi. Dodatkowo może się ona pochwalić wysoką zawartością kofeiny w ilości od 2,2% do 2,7% ,co może ucieszyć wszystkich, którzy mają problem z wyjściem zimowym porankiem z ciepłego i wygodnego łóżka.
Wybierając tańszą kawę ziarnistą lub rozpuszczalną możemy być przekonani, że na pewno część zawartości stanowi robusta.
Jak sprawa wygląda w przypadku jej bardziej ekskluzywnej siostry?
Arabika (Coffea arabica) jest często nazywana „prawdziwą kawą” i uważa się, że pochodzi z wyżyn Etiopii. Rośnie na większych wysokościach, zazwyczaj od 800 do 2000 stóp nad poziomem morza. Jej ziarno jest szczególnie popularne w takich krajach jak Etiopia, Kolumbia i Brazylia. Słynie ze złożonego, głębokiego charakteru z szeroką gamą delikatnych, owocowych, kwiatowych i kwasowych nut. Na smak, w jej przypadku, duży wpływ ma wysokość upraw, metody obróbki i dbałość o selekcję jedynie dojrzałych owoców zaraz po zbiorach.
Ziarna Arabiki zawierają mniej kofeiny w porównaniu do ziaren Robusty. Średnio ziarna kawy Arabica zawierają około 1,2% do 1,5% kofeiny. Ta niższa zawartość kofeiny przyczynia się do łagodniejszego smaku. Dodatkowo nie musimy się martwić wypijając 2 czy 3 filiżankę w ciągu dnia.
Skąd jednak ta różnica w cenie? Arabica stanowi większość światowej produkcji kawy. Częściowo wynika to z większego popytu na tę odmianę oraz faktu, że uprawa arabiki jest często trudniejsza, co skutkuje niższymi plonami. Rośliny kawy Arabica są na ogół delikatniejsze i podatne na choroby. Wymagają większej opieki i ochrony takiej jak cień, stałe opady deszczu i określone temperatury wzrostu.
Gdy jej optymalne warunki są zachowane, może pochwalić się niesamowicie zróżnicowanym i bogatym smakiem. Przez to jest preferowanym wyborem do kawy speciality. To ulubieniec baristów i koneserów kawy, którzy doceniają jej różnorodny charakter.
Debata na temat Arabiki i Robusty trwa w najlepsze od wielu lat. Twoje preferencje dotyczące kawy ostatecznie zależą od Twojego gustu i jedynie Ty będziesz wiedział czego szukasz w porannym łyku tego wyśmienitego napoju. Niezależnie od tego, czy cenisz subtelność etiopskiej arabiki, czy odważne espresso zawierające Robustę, świat kawy jest ogromny i każdy odkryje w nim coś dla siebie. To podróż, która zaczyna się od pojedynczego ziarenka i może zabrać Cię w przygodę na całe życie przez różnorodny, skomplikowany i zachwycający świat kawy.



