Etiopia Yirgacheffee

51.00 

Growing height: 1700-2000 masl
Processing: Wet
Botanical variety: Heirloom
Roast degree: Light
Flavor profile: Floral, peach, tea, citrus
Recommended for: Pour-over machine, Drip, Chemex, Aeropress.

Package size: 250g

3 in stock

Etiopia Yirgacheffe to kawa, po którą musieliśmy sięgnąć podczas selekcji finalnych kaw dostępnych w palarni.

Etiopia jest uważana za kolebkę kawy, ponieważ to właśnie w lasach regionu Kaffa odkryto Coffea Arabica. Obecnie Etiopia jest jednym z najbardziej atrakcyjnych krajów produkujących kawę o dużej różnorodności smaków. Yirgacheffe to dystrykt w regionie Sidamo w południowej Etiopii. Yirgacheffe jest powszechnie uznawana za jeden z „regionów narodzin kawy”. Kawy myte pochodzące z tego okręgu są tak znane i poszukiwane. Yirgacheffe jest uważana za mikroregion Sidamo. Metody uprawy w Yirgacheffe pozostają w dużej mierze tradycyjne. Rolnicy z Yirgacheffe zazwyczaj uprawiają kawę w połączeniu z innymi roślinami spożywczymi. Metoda ta jest powszechna wśród drobnych rolników, ponieważ maksymalizuje wykorzystanie gruntów i zapewnia żywność dla ich rodzin.

In addition to traditional intercropping, most farms are also traditional and organic by design. Farmers in Yirgacheffe typically use very few - if any - fertilizers or pesticides. Most farming is done by hand, and very few tasks are mechanized, even during processing.

In Yirgacheffe, most farmers grow their crops on small farms. Instead of processing the coffee with their own machinery, they usually join forces and organize around central washing stations. There, the cherries are harvested and carefully sorted. The coffee goes through a very meticulous sorting process thanks to this we get a coffee profile where you can sense the dominance of black tea and peach notes combined with citrus acidity. All this with a subtle sweet finish.

Reviews

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.