Region Guji w Sidamo, skąd pochodzą nasze ziarna, to jedno z najbardziej cenionych obszarów uprawy kawy na świecie. Guji zostało nazwane na cześć plemienia ludu Oromo, a „Oromiyaa” jest jednym z dziewięciu regionalnych stanów etnicznych Etiopii. Ta piękna kawa uprawiana na niesamowicie żyznej glebie, cechuje się stosunkowo małym ziarnem i znana jest ze swojego głębokiego herbacianego aromatu oraz owocowego smaku. Kawa uprawiana rodowicie w Sidamo to odmiana dziedziczna w której ciężko wyróżnić specyficzną linię botaniczną.
Choć tradycyjnie klasyfikowane jako Sidamo, nasza partia ziaren kawy Guji przeszła dokładny proces obróbki aby zaprezentować ich wyjątkową jakość i charakterystyczny profil smakowy. Zebrane wiśnie kawy najpierw są selekcjonowane, albo mechanicznie, albo w zbiornikach wodnych, aby usunąć niedojrzałe owoce i inne zanieczyszczenia. Następnie są poddawane obróbce z wykorzystaniem maszyn do usuwania skórki i miąższ. Dokładnie oczyszczone i wysuszone, trafiają do szczelnych worków aby później trafić do naszej palarni w postaci zielonego ziarna.
Nasza kawa urzeka bogactwem smaków, z delikatnymi nutami herbaty, świeżości cytrusów oraz intrygującym posmakiem czarnych porzeczek, które dodają jej wyjątkowego charakteru. Subtelne akcenty hibiskusa dodają kompozycji kompleksowości. To doskonałe połączenie smaków, które przeniesie Cię w podróż do tej niezwykłej kolebki kawy.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.