Papua Nowa Gwinea Sigri

48.00 

Wysokość upraw: 1500m n.p.m.
Rodzaj obróbki: Na mokro
Odmiana botaniczna: Typica, Bourbon
Stopień palenia: Jasny
Profil smakowy: Jabłka, brązowy cukier, brzoskwinie, orzechy
Polecane do: Drip, Chemex, Aeropress

Wielkość opakowania: 250g

Brak w magazynie

Były kawy z Etiopii, Azji, i Ameryki. Jaka jest zatem Papua Nowa Gwinea Sigri?

Plantacja Sigri, położona w dolinie Wahgi, w prowincji Western Highlands w Papui Nowej Gwinei, została założona w latach 50. ubiegłego wieku i szybko zyskała reputację, która stale rośnie, a Sigri jest uznawana na całym świecie za producenta kawy dla smakoszy równej najlepszym na świecie. Wszystkie tamtejsze sadzonki to wyłącznie Arabica, koncentrująca się na przywiezionej z Jamajki odmiany Jamaica Blue Mountain. Także jeżeli mamy wielką ochotę na odkrycie jak smakuje prawdziwa Jamajska kawa tak ceniona przez wielu smakoszy możemy wybrać Papuę Nową Gwineę jak kolejną kawę.

Farma położona jest na wysokości powyżej 1500 metrów nad poziomem morza, a główne zbiory odbywają się od maja do lipca. Wszystkie praktyki uprawy i przetwarzania są zgodne z systemem, który został udoskonalony przez wiele lat i kładzie nacisk na najwyższe standardy i jakość otrzymywanej kawy.

Ziarna z regionu Sigri poddawane są procesowi produkcji na mokro. Kontrola jakości rozpoczyna się już na etapie zbiorów. Wiśnie zbierane ręcznie i dokładnie sprawdzane pod kątem jednorodności – muszą być czerwone i w pełni dojrzałe, co pozwala na prawidłową równowagę finalnego smaku w filiżance. Wyselekcjonowane owoce już w dniu zbioru są oddzielane od ziarna i poddawane fermentacji. Proces fermentacji trwa trzy dni, przerywany co 24 godziny płukaniem. W przeciwieństwie do innych kaw poddawanych procesowi mycia, w przypadku kawy uprawianej w Sigri proces ten kończy się całkowitym zanurzeniem w wodzie na kolejny dzień aby wyrównać finalny poziom wilgotności między poszczególnymi partiami kawy. Wydłużone suszenie kawy na słońcu jeszcze bardziej poprawia jej finalny smak oraz zachowuje jej świeżość na dłużej. Następnie kawa jest starannie łuskana,ręcznie sortowana i jak najszybciej pakowana, aby nie utracić walorów wpływających na jej finalny smak.

Kawa z Papui Nowej Gwinei oferuje unikalny i charakterystyczny profil smakowy, odzwierciedlający zróżnicowane regiony uprawy i praktyki upraw w tym kraju. Jej smak jest wynikiem bogatej gleby wulkanicznej regionu, dużych wysokości i unikalnych właściwości ziaren kawy Arabica tam uprawianych. Połączenie jasnej kwasowości, soczystej owocowości, kwiatowych aromatów i subtelnych nut orzechowych sprawia, że kawa PNG jest wyjątkowym i niezapomnianym doświadczeniem.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.